HAKKIMIZDA
BOLUM HAKKINDA

K.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi Bölümü 1998 tarihinde Zonguldak Karaelmas Üniversitesi bünyesinde Eğitim-Öğretime başlamıştır. İlk yılda Makine Eğitimi Bölümü bünyesinde Enerji, Otomotiv ve Tasarım-Konstrüksiyon Eğitimi öğretmenlik programlarında eğitim öğretime başlanmış, Mekanik-Makine Elemanları Eğitimi ve Üretim Planlama-Kontrol Eğitimi Anabilim Dalları teorik dersleri vermek üzere açılmıştır. 1999 tarihinde Tesisat ve 2001'de Talaşlı Üretim öğretmenlik programı açılarak öğrenci alınmış Enerji Eğitimi programına öğrenci alımı durdurularak anabilim dalı olarak teorik dersleri yürütmektedir.
2001'de Otomotiv, Tasarım-Konstrüksiyon ve Tesisat Eğitimi öğretmenlik programına ikinci öğretim, 1999'da Fen Bilimleri Enstitüsünde Makine Eğitimi Anabilim Dalı Yüksek Lisans programı açılmıştır. 29 Mayıs 2007'de Karabük Üniversitesi kurulmuş olup 2008'de ise Fen Bilimleri Enstitüsünde Makine Eğitimi Anabilim Dalı Doktora programı açılmıştır.
Halen Makine Eğitimi Bölümünde yürütülen Eğitim-Öğretim programında "Talaşlı Üretim", "Tasarım ve Konstrüksiyon", "Otomotiv" ve "Tesisat", programları ile Bölüm servis derslerinin verildiği "Mekanik ve Makine Elemanları", "Üretim Planlama ve Kontrol" ve "Enerji" programları olmak üzere 7 Anabilim Dalı bulunmaktadır. Makine Bölümünde temel makine eğitiminin yanı sıra Endüstriyel uygulamalarla ilgili araştırmalara imkan sağlanmaktadır.
METEM projesi kapsamında Otomotiv Öğretmenliği programı Atölyeleri yeni teknoloji ile donatılmış ayrıca Otomotiv tasarımları için Cad laboratuarı kurulmuştur. Yine METEM projesi kapsamında Tesisat Öğretmenliği programında Isıtma, havalandırma, soğutma ve iklimlendirme laboratuarları yeni teknoloji ile donatılmış ve tesisat projeleri için CAD laboratuarı kurulmuştur. CAD-CAM ve mesleki tasarım laboratuvarları ile Tasarım Öğretmenliği programında endüstrinin tasarım alanına yeterli bilgi uygulama zenginliği ile eğitim verilmektedir. Klasik tezgâhlardan oluşan torna, freze, taşlama ve üretim atölyelerinde ek olarak sanayi ve eğitim tipi CNC tezgahlarının bulunduğu Talaşlı imalat atölyeleri mevcuttur.

Türkiye Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2 Kasım 2009 tarihli ve 2009/15546 karar sayılı kararnamesi ve Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün onayı ile Teknik Eğitim Fakülteleri kapatılmış ve bu karar 13 Kasım 2009 tarihli 27405 sayılı resmi gazetede yayınlanmıştır. Bu karar gereği Teknik Eğitim Fakülteleri 2010-2011 öğretim yılından itibaren yeni öğrenci kabul etmemektedir.