STAJ PROGRAMI VE UYGULAMASI
 

Bölümümüzde her ögrencinin mezun olmadan önce 50 is günü staj yapmasi zorunludur. Stajlar 25 er günlük iki ayri bölümde yapilacaktir. BLG260 Endüstri Staji I, dördüncü dönemin sonunda, BLG360 Endüstri Staji II ise altinci dönemin sonunda yapilir. Bu stajlar dönem baslarinda ders alirken kodlanir.

Is yerlerinde staj kontenjanlari sinirli olmasi nedeniyle ögrencilerin zaman kaybetmeden bir staj yeri ayarlayip basvurmasinda fayda vardir. Bölümümüzde uygulanan staj kurallari söyledir.

1. Yapilacak stajlar iki ana baslik altinda toplanmistir. Bunlar

a) Yazilim Staji (25 is günü=5 hafta)
b) Donanim Staji (25 is günü=5 hafta)
2. Yazilim staji program yazma, web sayfasi hazirlama ve programlama, database uygulamalari gibi konulari kapsamaktadir. Donanim staji ise bilgisayar donanimi, devre tasarimlari, haberlesme ve bilgisayar aglari, endüstriyel mekatronik uygulamalari gibi konulari kapsamaktadir.

3. Ögrenci yapacagi staji haftalara bölüp her haftanin hangi staj grubuna girecegine karar verecektir. Her sayfanin basinda staj alani belirtilecektir. Staj haftalarinin ne kadarina hangisinden yapacagina is yerindeki durumu da göz önüne alarak kendisi karar verecektir.

4. Degerlendirmeler hafta bazinda yapilacaktir. O devre kabul edilmeyen staj haftalarini daha sonraki devrede tamamlayacaktir. Örnegin I. stajda 5 haftalik stajin 3 haftasi kabul edildiyse kalan 2 haftalik staji II. staj da yapacaktir. Eger II. staji da eksik yaparsa stajdan Basarisiz olacaktir.

5. Ögrencilerin stajlarinda red almamasi için mutlaka büyük bir is yerinde yapmis olmasi ve mümkün oldugunca çok bilginin toplanmis olmasi gerekmektedir. Bunun yaninda stajin gerçekten yapildigina dair inandirici bilgilerinde konmasinda fayda vardir.

6. Stajlar herhangi büyük bir fabrikanin yada resmi kurulusun (ör: Kardemir, Valilik gibi)) bilgi islem merkezinde, Bilgisayar bakim onarimi yapan büyük bir dükkan yada isyerinde (çalisanlardan en az bir tanesi yüksek okul ve üstü mezun olmali), bir yazilim firmasinda vs yapilabilir.

7. Daha önce staj yapilan yerde tekrar staj yapilamaz.

8. Ögrenci yapacagi stajlarda gün basina en az 2 sayfa bilgi toplayacaktir. Bu bilgilerin %30 degisik yerlerden arastirma sonucu elde edilen bilgiler olabilir. Defterin sayfalari istenilde sekilde düzenlenebilir. Sayfalar bilgisayarda yazilip bunlarin çiktisi alindiktan sonra plastik cilt haline getirilip dagilmayacak sekilde ekleriyle birlikte verilebilir.

9. Fakülte içindeki bilgisayar islerinin yürütülmesi amaciyla her dönem 8 ögrenciye staj yapma imkani verilir.

10. Staj basvurusu için su adimlar takip edilir.

a) Öncelikle staji yapacagi dönemin basinda kodlamasini yapmis olmalidir.

b) Ara tatilde staj yapacagi yerle ilgili arastirma yapip, staj yeri hakkinda gerekli bilgileri almalidir (isim, adres, tel, yetkili kisi gibi)

c) Bölüm sekreterliginden Staj basvuru formu alip kayit numarasi almalidir. Daha sonra bu formu doldurup Bölüm baskanina imzalatmalidir. Bu kagidi gidecegi is yerine verip oradan bir kabul yazisi getirmelidir. Bu yaziyi bölüm sekreterligine teslim ettikten sonra defterini de alip yazin stajina gidebilir.